JSME TADY PRO VÁS
HISTORIE ŘEZNICTVÍ V DOBŘANECH
Na dnešní Třídě 1. máje č. p. 152 v Dobřanech fungovalo řeznictví již za první republiky. V roce 1934 zde byla stavitelem Čadou vybudována udírna, která po několika opravách a rekonstrukcích funguje dodnes. Ta dává našim výrobkům nezaměnitelnou chuť a vůni poctivého uzení na bukovém a ovocném dřevě.
Na konci války v roce 1945 přešla budova do majetku města. Prodejnu masa zde provozoval státní podnik Jednota a posléze Pramen.
V roce 1961 se stal vedoucím prodejny pan František Cajthaml, který v roce 1963 nesouhlasil s plány obce na vybourání objektu a rozhodl se budovu od města koupit. Tím došlo ke kuriózní situaci, kdy jako majitel budovy tuto pronajímá s.p. Pramen a zároveň zde pracuje jako její zaměstnanec.
Řeznictví v Dobřanech si získalo renomé nejen tím, že po celou dobu zde byla vyráběna sekaná podle receptu řezníka Šestáka z Dnešic a prodávalo se zde maso od regionálních dodavatelů. Proslulá uzená masa se od pana Cajthamla dostávala pravidelně až na stůl tehdejšího prezidenta Gustáva Husáka.
V současné době provozuje řeznictví společnost Řeznictví Dobřany, s.r.o. majitele Miloše Dvořáka. Zpracováváme a prodáváme maso od regionálních dodavatelů. Kromě výroby vlastních uzenin a prodeje masa také rozvážíme čerstvé maso a uzeniny do škol a restaurací v Plzni a Středočeském kraji. V prodejně a výrobně v Dobřanech pracuje celkem 14 zaměstnanců a 2 učni z Hotelové školy.
"Doufám, že se ctí navazujeme na tradici výroby pana Františka Cajthamla. Kvalitní česká surovina je pro nás naprosto zásadní. Naši řezníci maso sami bourají a následně zpracovávají pro pultový prodej. Uzeniny a další tradiční produkty sami vyrábíme zde v řeznictví a udíme na bukovém a ovocném dřevě v klasické udírně z r. 1934. Jsem opravdu hrdý na celý tým zaměstnanců. Jsem přesvědčený, že jedině poctivá ruční malovýroba je schopna zaručit nejvyšší kvalitu našich výrobků."
Miloš Dvořák, majitel
"Denně pro Vás vaříme několik hotových jídel a polévek z čerstvých surovin a pečeme výbornou Dobřanskou sekanou připravovanou našimi řezníky. Dále pro vás připravujeme utopence z Dobřanských buřtů, nakládaný hermelín a další lahůdky. Stavte se u nás kromě jiného na nejlepší dršťkovou polévku a vyhlášený hovězí guláš."
Milan a Honza, kuchaři
V naší výrobně vyrábíme tradiční výrobky ručně a bez použití chemických přísad, jako jsou stabilizátory, náhražky, barviva a umělé napodobeniny barvy a kouře. Mezi naše stěžejní výrobky patří Dobřanská šunka, uzená masa, klobásy, tlačenky a sulce, párky, buřty, paštiky a mnoho dalších dobrot. Rozhodně musíte ochutnat naši uzenou Ďábelskou panenku, uzenou krkovici nebo Ardénskou paštiku."
Josef a Vítek, řezníci
"Každý den v půl třetí ráno pro vás začínáme bourat čerstvé české maso z regionálních jatek a připravovat maso k expedici do školních kuchyní, jídelen a restaurací. Vzhledem k tomu, že nám denně projde rukama maso pro stovky strávníků a zákazníků, děláme vždy vše s největší pečlivostí tak, aby všichni byli maximálně spokojeni."
Petr a Honza, řezníci